Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

Október

Október a reformáció hónapja – legalábbis azok számára, akik a kereszténységen belül az evangélikusság kisebb családjába tartozónak érzik magukat. Az átlagember ismeri a történelmi tényeket: 1517. október 31-én, Luther Márton ágoston rendi szerzetes kiszegezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. És ezzel elindította a középkori katolikus egyház megreformálását. A történelmi tények mellett már kevesebben tudják, hogy a döntő kérdés az akkori vitákban az ember, az egyén lelkének kérdése volt. Luther a végsőkig meg volt győződve arról, hogy senkinek és semminek nincs joga arra, hogy az ember lelkét és lelkiismeretét bármilyen igába hajtsa. Legyen az ideológiai, vallási vagy politikai erő. Az ember lelkének és lelkiismeretének kérdése egyedül az ember és Isten dolga. Senki más nem rendelkezhet vele és felette.

            Modern szavakkal ugyanezt fogalmazza meg Márai Sándor Füveskönyvében:

„Minden régi bölcselet égető kérdése volt: „Mi van az ember hatalmában?” S egyhangúan felelték mind: „Csak a lelke.” Ez a legrégibb, igen az egyetlen igazság, melyet az ember értelme megismert és föltétlen igaznak elfogadott. … Csak a lelkünk van hatalmunkban, semmi más. De ez a hatalom korlátlan. Nem sértheti meg senki, nem veheti el tőlünk senki a lelkünk fölött gyakorolt hatalmat, nincs az a zsarnok, nincs az a társadalmi rendszer, természeti törvény, mely megakadályozhatná, hogy lelkünkben szabadok legyünk.”

Bizonyára ezért is mondta Jézus az övéinek: „Ne féljetek azoktól, akik a testet megölik, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki mind a lelket, mind a testet elpusztíthatja a gyehennában.” Mt 10, 28 Október a reformáció hónapja. Ha úgy tetszik: a szabad és tiszta lelkiismeret hónapja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30