Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

November

„Lin-csi kolostorába egy nap vendég érkezett. A városból jött, Mingnek hívták, öregember volt, és nem ismerte senki sem. Így szólt Lin-csihez az öreg Ming.

-Apát! Azért jöttem, mert nincs hitem. Voltam katona, harcoltam messzi hegyekben, voltam kereskedő, hajóztam távoli tájakon, voltam tisztviselő nagyurak házánál. Volt vagyonom, családom, tisztességben éltem mindenkor. Mégsem nyughattam sehol. Immár vége felé jár az életem, de nyugalmam most sem lelem. Nincs hitem. Kérlek, Mester, taníts hát! Segíts rajtam! …

- Itt egy köntös, itt egy tál, vigyed!- mondta az apát, s az öreg elé tette a köntöst és a tálkát. Az öreg megpróbálta felemelni a köntöst, de olyan nehéznek bizonyult, mint egy hegy. Épp így járt a tálkával is.

- Mester! Én tanításért jöttem, nem köntösért, tálkáért! - szólt, fölhagyva az erőlködéssel. - Taníts hát!

-        Mondd, jó öreg! Ki vagy te egyáltalán? - kérdezett újabb hosszú csend után az apát.

-        Ming vagyok a városból, tudod jól. Az imént tártam fel előtted az életem.

-        Nem hinném, hogy te Ming lennél valóban. … Ne ragaszkodj a nevedhez, ha azt sem tudod, ki vagy egyáltalán! - kiáltott rá Lin-csi akkorát, hogy majd összedőlt a ház. Az öreg megadta magát.

„Lehet, hogy nem is Ming vagyok? Lehet, hogy nem is voltam Ming soha? Mit akartam én Mingtől e hosszú életen át? Mindig csak tőle, pedig nem is ismertem igazán.”

-        Köszönöm, apát! … megszabadítottál Mingtől! Ming csak katona volt, kereskedő, gazdag tisztviselő. Otthon ostoba rokon, maga körül tévelygő vénség. Én meg éltem az ő életét. …

Örömében végigszökdécselte Lin-csi apát kolostorát, a Huo-to folyó partján.” A ménfőcsanaki házakban, vajon ki kinek az életét éli?

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30