Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

Január

„... „új esztendő? Ugyan... ! … Mert újjá tesz-e egy új esztendőt az új naptár? Vajon nem olyan-e a mi átmenetünk szilveszterből újévbe, mintha egy vonaton ülve elhagynánk egy állomást, és vonatunk befutna egy új állomásra?! Ugyan, mi változott lényegében? A régi vonaton ülünk, az irány is a régi. Aki első osztályon utazott, az első osztályon utazik tovább. Aki másodikon, az is ugyanzon a helyen, ugyanabban a ruhában, ugyanazokkal a gondokkal vagy örömökkel; bánattal vagy félelemmel, fájdalommal vagy reménységgel. A „poggyász” sem változott fejünk felett. Az útitársak is nagyjából ugyanazok, bár lehet, néhányan kiszálltak már, egy-két új pedig most érkezett. Csak éppen elhagytunk egy állomást és megérkeztünk egy másikra – hogy innen is tovább induljon vonatunk. Ha így tekintünk az „új” esztendőre, akkor valóban legyinthetünk is hozzá! De … mit felelhet az Ige szomorkás érzésünkre és lemondó legyintésünkre? Azt, hogy valóban lehet ÚJ az év – és ezt kétféle értelemben mondja.

            Az egyik szava: neos, azt az „újat” jelenti, ami csak időben új. … lehet ilyen is a mi új esztendőnk. Afféle „kiújult” esztendő. Mint amikor egy lemetszett vadhajtás, a régi törzsön ismét kiújul – és a régi levelet, a régi virágot és a régi vackort várhatjuk csak rajta.

            De van egy egészen más szava is: a kainos és ez lényegében jelenti az újat – nem időben. Ezt a szót használja Isten Igéje akkor is, amikor ÚJ Testamentumról beszél. És ezt a szót használja Pál apostol, amikor ezt írja a korinthusiaknak s ma nekünk: Mindenki, aki Krisztusban van, új (lényegében új) teremtmény. A régi megszűnt, íme, valami új valósult meg. (2Kor 5,17) Ha van tehát  csak „kiújult” esztendő (és sajnos van), az Ige szerint van egy másik lehetőség is: a „megújult”, sőt a „megújító” esztendő.” Gyökössy Endre

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2019. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30